logo

Witam na Holiq.pl

Ta strona powstała z miłości do zdrowia i zdrowego odżywiania. Jeśli pragniesz schudnąć, odzyskać zdrowie i zmienić swoje nawyki żywieniowe - jesteś w dobrym miejscu. Chętnie pomogę Ci osiągnąć założony cel. Możesz skontaktować się ze mną poprzez formularz kontaktowy lub pod numerem telefonu: 500 19 33 19.

Magda Matuszewska - 500 19 33 19

Góra

Ciasto dyniowo-marchewkowe na mące orkiszowej

Ciasto dyniowo-marchewkowe na mące orkiszowej

Spokojna niedziela, godzina 13.30 i nagle okazuje się, że o 15 mamy gości. Znacie to? Obiad na szczęście był gotowy, ale trzeba się było szybko zastanowić co z deserem. Przeszukałam Internet w nadziei, że trafię na jakiś szybki przepis na ciasto, który jakimś cudem nie będzie wymagał żadnego składnika, którego akurat nie mam. Jako, że zapasy niewielkie, lodówka prawie pusta – nie znalazłam nic, co odpowiadałoby składnikom, którymi akurat dysponowałam. Dlatego musiałam pokombinować sama.

Tak powstało szybkie ciasto dyniowo-marchewkowe, z znacznym akcentem na dyniowe, bo akurat miałam w domu tylko jedną marchewkę. Użyłam mąki orkiszowej, ponieważ w takim niedoczasie bałam się eksperymentować z gryczaną czy owsianą, a pszennej nie używam od lat.

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo. Ma naturę termiczną ciepłą, wzmacnia śledzionę i płuca, pomaga w stanach związanych z wilgocią. Orkisz natomiast pozostał jeszcze znacznie mniej zmodyfikowany niż współczesna pszenica. Ma mocną łuskę, która chroni ziarno przed pestycydami, których i tak potrzebuje stosunkowo niewiele, i zanieczyszczeniami. Zgodnie z TCM ma smak słodki i należy do przemiany Ziemi. Wzmacnia śledzionę i trzustkę. Nawilża, odżywia płyny Yin, jednak nie jest aż tak “zawilgacający” jak pszenica. Odżywia krew. Stosowany w leczeniu zarówno biegunki, jak i zaparć oraz, z chińskiej perspektywy, niedoboru Qi Śledziony-Trzustki. Wskazany raczej dla osób niedoborowych, o wątłej budowie ciała, jednak w przypadku słodkich “grzeszków” i tak będzie lepszym wyborem niż pszenica, niezależnie od naszej konstytucji.

Pamiętajcie także, że mąka nigdy nie jest pełnowartościowym produktem, takim jak np. kasza i nie należy spożywać produktów z niej codziennie. Mąki (a szczególnie pszenna) powinny być unikane w diecie dzieci do 2 r.ż. ponieważ zwiększają u niemowląt ilość śluzu i nasilają alergie.

No ale dosyć o restrykcjach, w końcu to niedzielne ciasto, więc trzeba cieszyć się smakiem, a nie skupiać na tym co komu wolno, a czego nie.

Szczerze? Wyszło przepyszne! Nikt nie był w stanie zakończyć konsumpcji po jednym kawałku 😀

Następnym razem spróbuję zrobić podobne, tylko z większym udziałem marchewki i mniejszym cukru.

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • półksiężyc dyni (takiej z zieloną skórką) – nie wiem ile dokładnie jej było, ale łączna waga marchewki i obranej dyni to było ok. 745 gram
  • 3-3,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie to była akurat mąka Melvit “do wypieku chleba” taka w czarnym opakowaniu)
  • 2 duże jajka
  • niecałe 1,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara
  • ok. 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • garść żurawiny

Wykonanie:

Marchewkę i dynię obrałam, starłam w robocie na tarce o drobnych oczkach. Przełożyłam do miski, zasypałam cukrem i odstawiłam na kilka minut aż puszczą soki. Następnie odmierzyłam mąkę i dosypałam do niej sodę oczyszczoną i dobrze wymieszałam. Następnie wsypałam całość do miski z dynią, marchewką i cukrem. Wbiłam jajka, wlałam olej kokosowy  i wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto miało naprawdę gęstą konsystencję. Na koniec wsypałam żurawinę i zamieszałam jeszcze kilka razy (jednak nie za dużo, bo gdzieś wyczytałam, że jak się za długo miesza to wychodzi zakalec i powinno się mieszać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ktoś wie czy to prawda?). Ciasto przełożyłam do formy (o wymiarach ok. 16x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piekłam 50 minut. Smacznego! 🙂

 

No Comments

Post a Comment