logo

Witam na Holiq.pl

Ta strona powstała z miłości do zdrowia i zdrowego odżywiania. Jeśli pragniesz schudnąć, odzyskać zdrowie i zmienić swoje nawyki żywieniowe - jesteś w dobrym miejscu. Chętnie pomogę Ci osiągnąć założony cel. Możesz skontaktować się ze mną poprzez formularz kontaktowy lub pod numerem telefonu: 500 19 33 19.

Magda Matuszewska - 500 19 33 19

Góra

Kawa z cykorii z ashwagandhą – smaczny sposób na stres

Kawa z cykorii z ashwagandhą – smaczny sposób na stres

Kawa z cykorii to świetny zamiennik tradycyjnej kawy. Oczywiście nie będę Was oszukiwać i mówić, że smakuje tak samo, bo tak absolutnie nie jest 🙂 jeśli jednak macie ochotę na jakiś ciepły, kawo-podobny napój to kawa z cykorii jest dobrym wyborem.

Korzeń cykorii, bo to z niego konkretnie wytwarzana jest kawa, od wieków znany jest w ziołolecznictwie jako substancja pomocna w leczeniu dolegliwości trawiennych i niewydolności wątroby. Ponieważ ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze, zalecany jest do stosowania w zastojach żółci, kamicy żółciowej. Korzeń cykorii pomocny jest także przy braku apetytu i niestrawności tłuszczów. Obecnie, dzięki badaniom, wiemy też, że kawa z cykorii może zmniejszać stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie ważne w obecnych czasach, kiedy ogromna liczba chorób ma właśnie podłoże zapalne. Natomiast inulina zawarta w cykorii jest prebiotykiem, co oznacza, że sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego.

W medycynie chińskiej korzeń cykorii służy do ochładzania gorąca wątroby i wyprowadzania gorącej wilgoci z organizmu. Stosuje się ją w przypadkach żółtaczki (co pokrywa się z europejską fitoterapią – jak podaje dr Henryk Różański, korzeń cykorii już od średniowiecza stosowany był w leczeniu żółtaczki), kamieni żółciowych, zaparć, dny moczanowej, bólów głowy, powiększonej wątroby oraz palpitacji.

 

Ja swoją kawę piję z mlekiem owsiano-waniliowym (takim jak na zdjęciu) oraz cukrem kokosowym lub miodem. Czasem “wzmacniam” ją widoczną na zdjęciu ashwagandhą.

Ashwagandha to jedno z najważniejszych ziół w ajurwedzie. Ma silne działanie adaptogenne, co oznacza, że pomaga organizmowi lepiej adaptować się do wyzwań dnia codziennego i ułatwia zachowanie równowagi psychicznej. Zwiększa odporność na stres, podnosi energię i siłę do działania. Dzięki swoim właściwościom wspiera zdrowy i głęboki sen, a także niweluje skutki przewlekłego stresu. Zalecana jest dla osób, które cierpią na bezsenność, cierpią na nerwice lub są nadpobudliwe. Warto ją stosować także w stanach wyczerpania psychicznego oraz okresach intensywnej pracy umysłowej, ponieważ ma także zdolność do poprawy pamięci i koncentracji. Ashwagandha dostępna jest jako suplement w formie kapsułek i tabletek, ale ja lubię stosować zioła w jak najbardziej naturalny sposób i dlatego kupuję ją w takiej postaci jak widzicie na zdjęciu.

 

Jak więc robię swoją adaptogenną kawę z cykorii?

Łyżeczkę ashwagandhy zalewam niecałym kubkiem wody i powoli podgrzewam aż do zagotowania. Zmniejszam gaz i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaję łyżeczkę kawy z cykorii i całość gotuję jeszcze 2-3 minuty. Przecedzając przez sitko, przelewam kawę do kubka, słodzę łyżeczką cukru kokosowego lub miodu i zalewam mlekiem.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment